История на състезанието

Прочетете как се развива Spring360 от 2014 до днес.

Стартът през 2014

Как започна всичко?

Смята се, че „бащата“ на състезанието е Григор Върбанов от Спортен клуб „Бегач“. Майката е неизвестна.

В края на 2013 и началото на 2014 той следи с приятели във фейсбук 6-дневното състезание Across the Years, в което Joe Fejes успя да изпревари Янис Курос само с 8км и да завърши с 893км. Логично се зароди идеята за подобно състезание в България, ограничено по време, в което трябва да се направят максимален брой обиколки по някакво трасе.

Памела Андерсън рън

Първоначалната идея беше за приятелско надбягване на 6 или 12 часа, като за пример беше дадено, че само 2 месеца по-рано Памела Андерсън успя да избяга маратона в Ню Йорк за 6 часа.

Така се зароди първото кодово название на проекта ‘Памела рън’. Продължи се с обсъждане на подходящите места в София за такова събитие, като сред предложенията циркулираха парк Гео Милев, който беше в ремонт в този момент, паркът Заимов, който има наклон, известното колело в Борисовата градина, в което няма достатъчна видимост заради гората, и Английската поляна в Южен парк.

В крайна сметка СК Бегач пое инициативата да организира първото издание на състезанието безплатно за всички участници, а определената дата беше 16 март. В последствие нарекохме състезанието Spring360 – Spring като пролет и като пружина и 360 като пълен кръг и като брой минути в 6 часа. Състезателните дисциплини бяха 6 часа индивидуално, и щафети от двама по три часа и трима по два часа.

Обиколкоизмерването на първото издание

2015

През 2015 година към състезанието добавихме електронно времеизмерване, защото броят на участниците нарастна и нямаше как да ги пишем с обиколки на дъска.

2016

На третото издание добавихме маратон и 100км дистанция, за всеки който иска да се пробва или да се класира за Спартатлон.

През тази година направихме и идентичността на събитието, която според дизайнера показва „как ти се размазва погледа като бягаш 6 часа“.

Христо Цветков преди и след 12 часа бягане

2017

На четвъртото издание решихме да се придържаме към формат на състезанията, ограничени по време и премахнахме маратона и стоте километра, но добавихме състезание на 12-часово бягане, което стартираше в 5.

През 2017 в бягането се включи и световноизвестният маратонец Дийн Карнацис, който предния ден имаше лекция на семинар „Физкултура“.

2018

По-известна като „годината на големия дъжд и студ“ валя 12 часа. Въпреки това Христо Цветков постави неофициален републикански рекорд на „трасето“.

В тази година с помощта на БФЛА измерихме трасето с професионална техника и се оказа точно 648.22 м. (До момента го брояхме за 650 метра.)

2019

През 2019 състезанието се проведе паралелно и във Варна, организирано от iRun. 

2020

След основен ремонт на асфалта на парка се готвим за нови постижения.

Дийн Карнацис, двукратния победител в Badwater Ultramarathon, който се включи през 2017